Magasabb, gyorsabb, erősebb, jobb … nincs vége annak, amit az emberek tehetnek?

Uncategorized

Van néhány olyan szám, amelyet átitat a jelentés. Roger Bannister 3: 59.4. Usain Bolt 9.58-a. És most Eliud Kipchoge 1: 59: 40. „A Holdra mentünk”: hogyan tette Eliud Kipchoge a maratoni történelmet. További információ sporteredmények – olyan idő rögzítése, amelyet még soha nem értek el, és az emberi képességek határainak túllépése. A tudósok szerint emberileg lehetséges peremén van ez az idő.

És mégis olyan rekordméretű események, mint Kipchoge, egyre gyakoribbnak tűnnek.A múlt héten Simone Biles lett az első női tornász, aki megnyerte az ötödik világbajnoki címet, két olyan aláírási mozdulattal, amelyeket még soha egyetlen nő sem ért el.

„Nagyszerű érzés történelmet írni a sportban, miután Sir Roger Bannister 1954-ben. ”- mondta utána Kipchoge, megjósolva, hogy mások megismétlik a bravúrt. “Én vagyok a legboldogabb ember a világon, aki első ember, aki két órán belül fut, és elmondhatom az embereknek, hogy egyetlen ember sem korlátozott.”

Igaza van? Hol vannak az emberi képességek határai? És milyen közel vagyunk hozzájuk?

A sporttudósok általában egyetértenek abban, hogy vannak elméleti korlátok.Michael Joyner, maratonfutó, fiziológus 1991-ben publikált egy cikket, amely a távfutó három meghatározó elemét vizsgálta: VO2 max, a test által felvehető maximális oxigénmennyiség; futógazdaság, a test energiafelhasználási sebessége; és a laktátküszöb, a test erőfeszítéseinek mennyisége, mielőtt a tejsavat – az égést – felszabadítja. Facebook Twitter Pinterest Simone Biles amerikai tornász lett az első női tornász, aki megnyerte az ötödik világbajnoki címet. Fotó: Laurence Griffiths / Getty Images

Joyner számításai azt jósolták, hogy a leggyorsabb idő, amikor bárki képes lenne futni egy maratonon, 1:57:58 lesz. Az idei cikk becslése szerint a legalkalmasabb sportolók emberi kitartását végső soron anyagcseréjük korlátozza.Egy amatőr sprintváltó csapat tavaly 200 méteres sorozatban futott maratont, és 1 óra 30 percet vett igénybe.

Raph Brandon, az angliai krikett tudományos vezetője különbséget tesz az emberi anatómia által korlátozott teljesítmények és azok között, amelyek emberi elhatározást vagy készséget igényel.

“Amikor Bolt 10 évvel ezelőtt 9.58-at futott Berlinben, ha elemezzük az osztott időket, nagyon nehéz elképzelni, hogy honnan származik a fejlődés” – mondta Brandon, aki a Team-mel dolgozott GB 2014-ig három olimpiai játékon keresztül. „Az Usain Bolt 100 m vagy a két órás maraton, ebbe a kategóriába tartoznak.”

Több napos, ultra-kitartó események, például Thomas keresztcsatornája úsznak, mások, mondta Brandon.Azok az emberek továbbra is egyedülálló dolgokat fognak folytatni, mert nem igazán viszed a testet anatómiai határáig, sokkal inkább az a kérdés, hogy mennyire vagy hajlandó kimeríteni és kifárasztani magad. ”

És van egy harmadik kategória, azok a sporttevékenységek, amelyek a kéz-szem koordinációjára támaszkodnak: Cristiano Ronaldo és Lionel Messi gólösszege, Roger Federer és Serena Williams tenisz-nagycsapásai, valamint Virat Kohli, Steve Smith vagy Don Bradman ütése azzal, hogy egy tuskóval ellátott golflabdát a falhoz üt, hogy valaha is a legjobb ütőember lehessen, aki a Test krikettet játssza.

“Meg kell adnod a megfelelő órákat” – mondta Brandon. „Bradman [golflabdája] szép példa.Ez valami olyasmi, ami túlterheli az érzékelésedet és a mozgásszabályozásodat, így egyre többféle szállítóedény- és hangmagasság-állapotban tudsz megbirkózni. De ennek fiziológiai korlátai is vannak. ” Amit most lát, az olyan csúcspontok, amelyek felszereléshez, edzéshez vagy technológiához kapcsolódhatnak. Gary Brickley, sporttudós

Bizonyos sportágakban messze nem új rekordokat döntöttek, úgy tűnik, elérte a határt. Az eddigi leggyorsabb baseballpályát 2010-ben 105,1 km / h sebességgel követték, és még nem verték meg.Aztán csak néhány dobó dobta el ilyen gyorsan a labdát; most már mindennapos – de senki sem dobott gyorsabban. “Nem vagyok meggyőződve arról, hogy a világrekordok nagy növekedést mutatnak” – mondta Gary Brickley, a Brighton Egyetem sporttudósa. “Amit látsz, az kevés csúcspont, amely valamilyen beavatkozáshoz kapcsolódhat, legyen szó felszerelésről, drogokról vagy edzésről, vagy valamilyen technológiai eszközről, hogy valakit gyorsabban menjen el.”

A felszerelés számos sportág egyik tényezője . Az NFL vevőkészülékek kesztyűt viselnek, amelyek lehetővé teszik számukra a valószínűtlen egykezes fogások készítését. A futballcsizmát úgy alakították ki, hogy az Adidas piacra dobja a Predator bakancsot, hogy pontosan a megfelelő mennyiségű pörgetést tegye a labdára.A GB kerékpáros csapata lenyűgöző új ruházati technológiája miatt elsöpörte az olimpiát.

Homályos a határvonal a tisztességes és igazságtalan között. Kipchoge kétórás futását nem ismerik el hivatalosan – ő továbbra is a 2:01:39 hivatalos rekordot tartja -, mert nagyon sok segítsége volt. A kenyai egy autó mögé szaladt, amely zöld lézert sugárzott maga elé a földre. A pacemakerek csapatai, összesen 41-en V-formációban futottak, hogy megvédjék az ellenszéltől. Speciálisan tervezett cipőt viselt, és az esemény időpontját és időpontját csak a részletes időjárás-előrejelzés után választotta ki a szervező Ineos, a vegyes vállalat, a Sir Jim Ratcliffe, Nagy-Britannia leggazdagabb embere. Facebook Twitter Pinterest Sarah Thomas 215 kilométeres úszása után felépül – négyszer az egész csatornán.Fotó: Channel Swimming Academy / Reuters

A Bannister mégis finom vonalat taposott a tisztességes és tisztességtelen segítség között. Első próbálkozását 1953-ban kizárták, mert pacemakere, Chris Brasher – aki megalapította a London Maratont – lassan futotta az első két kört, hogy gyors ütemben tudjon lépni a verseny utolsó felében. Rekorddöntő versenye ugyanúgy haladhatott Bannister másik pacemakere, Chris Chataway szerint, aki 2003-ban azt írta, hogy az esemény utáni nyilvánosság azt jelentette, hogy az atlétikai hatóságoknak „nem volt kedvük megkérdőjelezni, vajon Brasher és én jóhiszeműek vagyunk-e. hű versenytársak. Természetesen nem voltunk.De nem hivalkodtunk a ténnyel. ”

Ross Tucker sporttudós szerint a segítségnyújtás kérdése nem pusztán szedés, aki azt mondta, amikor először hallott Kipchoge kísérletéről, arra gondolt, hogy lefelé kell-e futniuk, utána pedig egy teherautó óriásival rajongók, hogy hátszelet generáljanak.

“Úgy gondolom, hogy idegesítőig trükkös” – mondta a Science of Sport podcast a múlt héten. “De valamit tennie kellett, hogy elkerülje a normál élettani határt, mert ezek a határok nem törődnek annyira egy menetben.”

Talán a végső határ az atléta fejében van.Jo Davies, sportpszichológus szerint a legutóbbi tanulmányok kimutatták, hogy a sportolók a kimerültség észlelése miatt erősebben tudják lökni magukat. “Így értelmezzük a fájdalmat vagy a kényelmetlenséget – ez azt jelenti, hogy lassítanom kell, ez túl sok, vagy azt jelenti, hogy” ez azt mondja nekem, hogy jó úton járok – ez nehéz volt “.

< p> Más, ebben az évben publikált kutatás, amely a szuperelit sportolókat vizsgálta – akik több aranyérmet nyertek – azt találták, hogy több fontos szempontból különböznek egymástól.Gyakran voltak traumatikus élettapasztalataik, és karrierjük során jelentős hátrányokat szenvedtek teljesítményükben, valamint a kíméletlenség, a kitartás és a perfekcionizmus személyiségjegyei.

Tehát függetlenül attól, hogy elérték-e ezeket a határokat, ott nem lesz hiány olyan emberből, aki készen áll arra, hogy megpróbáljon túllépni rajtuk.RECORDS TO BEAT