Drámai csatákat és egyértelmű párharcokat kínált a világbajnoki döntő

Uncategorized

Drámai, az utolsó pillanatig tartó küzdelmeket és viszonylag egyértelmű eredményeket kínált az eddigi 21 világbajnoki döntő. Az aranyért vívott utolsó párbaj inkább az utóbbi kategóriába tartozik. Négy évvel ezelőtt Oroszországban a franciák 4-2-re legyőzték a horvátokat, és 20 év alatt másodszor nyerték meg a bajnoki címet. A hat gólnak köszönhetően ugyanannyi gólt láthattak a nézők, mint az előző négy döntőben együttvéve.

Moszkvában Mario Mandzukic öngóljával Franciaország vezetett, de a horvátok Ivan Perisic gólja után hamarosan egyenlítettek. Utóbbi később a fehérváriaknál is benne volt a keze, a büntetőt pedig Antoine Griezmann értékesítette. A térfélcsere után Paul Pogba és Kylian Mbappé megpecsételte a franciák győzelmét, Mandžukić pedig csökkentette a hátrányt.

A döntőben 1966 óta először született hat gól, amikor Anglia hosszabbítás után 4-2-re verte Németországot. Uruguay az 1930-as világbajnokságon legyőzte Argentínát, nyolc évvel később pedig Olaszország ugyanilyen arányban verte Magyarországot. A rekord góltermés az 1958-as svédországi döntőben született, ahol a brazilok 5-2-re verték a hazaiakat.

A 2014-es brazíliai és a 2010-es dél-afrikai döntőt is egyetlen gól döntötte el a hosszabbításban, 2006-ban Németországban pedig büntetőpárbajban. Nem volt győztes 90 perc után, és nem volt Bet365 tetőpont 1934-ben, 1966-ban, 1978-ban és 1994-ben sem. Az első esetben a csehszlovák labdarúgók sem hiányoztak, nyolc perccel a vége előtt Antonín Puč góljának köszönhetően 1-0-ra vezettek Rómában a hazaiak ellen, de a hosszabbítás után a svéd bíró, Eklind nagyvonalú segítségének köszönhetően az olaszok örülhettek.

Csehszlovákia 1962-ben másodszor jutott be a döntőbe, és Chilében is az esélyesebb brazilok ellen szerezte meg a vezetést. Josef Masopust góljára azonban háromszor is válaszoltak a kanárik, és az Arany Niket a fejük fölé emelték. Öt bajnoki címével Brazília a legsikeresebb ország a történelemben, az olaszok és a németek négyszer ünnepelhettek.

Eddig 13 ország játszott a világbajnokság döntőjében, és nyolc ország győzött. Kilencszer kizárólag európai csapatok, kétszer dél-amerikai csapatok, tízszer pedig a kontinens két legerősebb nemzetének interkontinentális csatája volt a címvédés.

A németeknek van a legtöbb döntős szereplésük nyolc indulással. A brazil Cafú a rekorder, aki három Sportingbet aranyérmes mérkőzésen is szerepelt. A történelem egyetlen háromszoros világbajnoka honfitársa, Pelé, aki sérülés miatt nem játszott a chilei döntőben.