A francia Lloris lehet az első kapitány, aki második vb-aranyát ünnepelheti

Uncategorized

Huszonegy kapitány 1930 óta először emelte a fejére a világbajnoki trófeát. Ha Franciaország sikerrel veszi a vasárnapi döntőt Katarban, Hugo Lloris kapus lesz az első férfi, aki másodszor viselheti a karszalagot.

“El kellett érnünk az erőnk legmélyére. Kimerültek, de boldogok vagyunk. Hatalmas esélyünk van arra, hogy francia történelmet írjunk” – idézte Llorist a FIFA hivatalos honlapja a Marokkó elleni elődöntő után, amelyben a 35 éves Tottenham-kapus először maradt hibátlan a tornán.

Llorisnak ez volt a 16. mérkőzése kapitányként a világbajnokságon, amivel karnyújtásnyira került az argentin Diego Maradonától. Csak egy másik argentin és a vasárnapi döntőben Lloris ellenfele, Lionel Messi (18) és a mexikói Rafael Márquez (17) vezette többször csapatát a világbajnokságon.

Maradona egyike annak a három játékosnak, aki kétszer játszott a döntőben játékvezetőként. Míg 1986-ban Mexikóban ő vezette Argentínát a bajnoki címig, négy évvel később a német csapat volt sikeresebb az aranyért vívott párharc megismétlésében. A brazil Dunga 1998-ban, Franciaországban ugyanezt tette, míg a német Karl-Heinz Rummenigge 1982-ben és 1986-ban nem tudott diadalmaskodni.

A brazil védő, Hilderaldo Bellini kétszer emelte a feje fölé az Arany Nike-ot, de míg 1958-ban Svédországban ő volt a csapatkapitány, addig Mauro Ramos kiszorította a keretből, aki a sikeres chilei védekezés során vette át tőle a karszalagot. 1966-ban Angliában ismét Bellini volt a kapitány, de a Kanári-szigetek váratlanul kiesett a csoportkörben.

A döntő győztes csapatát leggyakrabban a védők vezették, akik tízszer voltak az aranyérem kapitányai. Hét esetben a középpályások vagy a csatárok vezették csapatukat a bajnoki címig. A kapusok négyszer emelték a fejük fölé a győztes trófeát, megelőzve Llorist, az olaszokat Gianpiero Combi (1934) és Dino Zoffe (1982), valamint a spanyol Iker Casillast (2010).