Santi Cazorla: “Minden alkalommal, amikor varrtak, az újra felbomlott, még folyékonyabb volt.”

sportfogadás

Egy nap elolvashatja a Cazorlat az orvosi tankönyvekben. “Mikel Sánchez, a sebész, beszédeire, esettanulmányára hív fel.” – mondja. „Ő és a fizikusok azt mondják, hogy soha nem láttak ilyen szélsőséges esetet.” Térd, láb és boka sérülések voltak, célok elmulasztottak, látszólag végtelen kudarcok és 10 műtét; a bőr alatt, felhasadva és kitették, egy fertőzés 10 cm-es ínfogyasztást okozott, így a csont tömött marad, kockáztatva a lábát és a karrierjét.

Arsène Wenger szerint ez a legrosszabb sérülés, amelyet látott, és az orvos elmondta Cazorla-nak. hogy elférjen a kertben sétálni. „Futball-dió vagyok” – mondja, és 636 napig nem játszott. A legtöbb úgy gondolta, hogy soha nem fogja. Volt olyan éjszaka, amikor egyedül feküdt távol az otthontól, feladta. Beszéltem a családommal és azt mondtam: ‘Vége van.Holnap elmondom Juancarnak, a fizikának: nem tudok tovább menni, haver. ”De itt van, csak befejezte az edzést. A szezonban a Villarreal mindhárom játékát elindította.

„Meg kell szorítanom magamat, amikor arra gondolok:„ Szombaton járok. ”Mindezt minden percben értékelem. Megértem a játékosokat, akiknek fájdalom az, hogy Bet365 tegnap este egy hotelbe ragadnak, de egyedül a szállodákban vagyok, a kórházakban is. Ezért harcoltam. ”Facebook Twitter Pinterest Cazorla bal karjának egyik része a jobb lábára van beültetve, és a lányának a tetoválását elválasztja.Fénykép: Pablo Garcia

Ez egészen a Chilei elleni barátságos kopogtatáshoz vezet 2013. szeptemberében, de ez nem mondja el a történetet, és ehhez nem kell, hogy ide kerüljön, a tényezők csúcspontja. öt év.

Egy csontot remegett a boka egyikében, térdcsigolyás sérülést szenvedett 2015 novemberében, és egyre fokozódó fájdalommal játszott, amíg 2016 októberében szembesült Ludogorets-szel. “Félidőben megölték, mert megfázott A második félidő elején bántom, és a fájdalom egyre rosszabb lett ”- mondja. Aznap este sírtam; túl sok lett. Meg kellett állnom. Akkor kezdődtek a problémák. ”

„ Ez nem nagy sérülés – mondta Wenger, de Cazorla nem játszott újra az Arsenalnál. Bőre romlott, felszakadt és fertőzés támadt.Bőrátültetést végeztek, de nem látták, mi van benne – a baktériumok elfogyasztanak, elfogyasztanak.

„Felvettem a műtőben, aztán ott volt az a tény, hogy a seb nyitva volt, ” Magyarázza. Mivel ez egy nyitott seb volt, baktériumok bejuthatnak, így újabb hiba lép be. Éjjel egy sárga folyadék jön ki. Minden alkalommal, amikor felvarrtak, az újra megosztott; folyékonyabb. Bőrátültetést végeztek, de nem látták, mi van benne – a baktériumok Bet365 elfogyasztanak, elmennek.Soha nem derítették ki, hogy melyik baktérium volt.

„Azt mondták nekem:„ Ne aggódj focizni, koncentrálj a normál élet visszaszerzésére, hogy játssz a fiaddal, vagy menj sétát. “De erre nem tulajdonítottam túl nagy jelentőséget, mert akkorra már úgy döntöttem, hogy Spanyolországba jöttem, ahol teljesen más dolgokat mondtak nekem.

” Fáradtam – Két vagy három hónapos műveleteken ment keresztül. Másnap elmentem Vitoriába, és akkor találták meg a baktériumokat – kettőt az inakban és egy a csontban. Facebook Twitter Pinterest A mobiltelefon képe a Cazorla által elszenvedett sérülést mutatja.Fénykép: Pablo Garcia

„Nem tudták, hogy az ín mekkora részét ették meg” – folytatja Cazorla, végigvezetve a lábát, megállva a borjúnál, térdnél vagy combnál. „Mikel azt mondta:„ Fel kell nyitnom téged, amíg meg nem találom az inak. ”Azt mondták, hogy kinyílniuk kell, kinyílniuk kell, nyitniuk kell, és amikor megtették, látták, hogy 10 cm-t veszítettem. Azt mondták, hogy szerencsém lett volna. Amikor újjá kellett építenie az inat, rájött, hogy a csont milyen rossz állapotban van. Ujját beletette. Olyan volt, mint a gyurma. Ez még veszélyesebb. ”

A felfedezés visszaszolgáltatásra került. „Ők [az Egyesült Királyság orvosai] azt mondták:„ Tudjuk. ”Azt mondták, hogy az ellenőrzés alatt áll. „Adtunk neked antibiotikumokat.” De az antibiotikumok megadása nem ugyanaz, mint a pontos antibiotikum adása minden egyes hibához.Nem tudták, mely baktériumok eszik az inat. ”

Cazorla az idő nagy részét nevetve tölti, de haragnak kellett lennie. A hibás érzés. Végül is az amputáció volt kockázat. Meg is tudott lépni? „A családom ezt mondta, de az emberek azt mondták, hogy nem éri meg. Frusztráltan érezheti magát, mert ha már az első napon meglátták volna, akkor a probléma valószínűleg minimális lett volna, de nem láttam, Bet365 hogyan tudna valamit megjavítani. Óriási szóváltás, és az nem lenne jó, ha az orvosi kérdésekkel harcolnánk. Facebook Twitter Pinterest Cazorla javított jobb lába. Fénykép: Pablo Garcia

„Soha nem vállaltak felelősséget, és sajnáltuk, hogy nem tudták meg.Biztos vagyok benne, hogy úgy gondolják, hogy helyesen cselekedtek, hogy nem a nem észrevehető baktériumok miatt, hanem csak rossz szerencse volt. Nem hiszem, hogy bűnösnek érzik magukat. És Arsène mindig támogatta engem. Az első műtét előtt megújította a szerződést, ami hihetetlen gesztus volt. Felhívott engem: „Santi, meg fogom adni neked a választható évet. Itt van, írja alá, és nyugodtan végezze el operációját. ”Ez segített nekem félelem nélkül a rehabilitációmra összpontosítani. Örökké hálás vagyok érte. ”

Természetesen kíváncsi vagyok, mi történt volna, ha más döntéseket hoztak volna egészen Chilébe. „Nem hibáztatom magam, de igaz, hogy a rúgás a 20. percben érkezik, és 90-én játszottam.Gyakran gondolkodom: „Ha nem önző vagyok, és nem gondolok magadra, akkor még súlyosabbá tedd a sérülést.” Ha azt mondanám: „Vigyél el”. Az emberek azt mondták nekem, hogy okosabbnak kellett volna lennem, de nem fogok önző. Amikor a repedés megmutatta, azt javasoltam, hogy álljak meg egy darabig, és megtagadtam – kopogtatni, kötést feltenni, és a következő héten játszottam.

„Vannak olyan emberek, akik talán nem viselkedtek a helyes út – talán nem kellett volna átélnem ezeket a problémákat -, de én döntök el azzal, hogy kivel, hol, hogyan kell dolgozni. Hihetnék embereket, de végül én vagyok.Az első napon kellett volna Spanyolországba érkeznem. ”

Amikor ezt megtette, Sánchez rekonstruálta Cazorla inakát a hátrányos sztrájkból levágott semitendinosus izom segítségével, és egy tányért helyezett a sarokba. „Londonban nagyjából úgy döntöttek, hogy nem [újra játszok]; Spanyolországban azt mondták: „Santi, ez rossz, nagyon csavarodott, de harcolni fogunk.” Cazorla elhagyta a feleségét, Ursulat és két gyerekét Londonban, Vitoriában kezelésre és rehabilitációra ment Salamancába – egy névtelen, csendes, magányos és munkaigényes létezés. A haladás lassú volt, és több eljárást követtek; az egyik ponton az improvizált inak ki kellett húzni a körülötte lévő szövetből, és újra rögzíteni. Facebook Twitter Pinterest Cazorla a Villarreal ellen Girona ellen fellépve. „Nem érzem magam rosszul; Optimista vagyok – mondja.Fénykép: Domenech Castello / EPA

„Időnként készen állok arra, hogy feladjam. A legnehezebb, ha nem lát javulást. Újból beszéltem az orvosi személyzettel, és azt mondták: „Szeretnél játszani?” „Igen”. „Jó, hát ez az. Ma dolgozunk. Holnap látni fogod. ”És én apró dolgokat kezdtem látni. Egy nap eljutsz a pályára, és az agyad megtisztul. Azta! A fiziók okosak voltak. Adtak egy labdát, és… madre mía! Kicsit úgy éreztem magam, mint egy labdarúgó.És azt mondták: „Holnap több labda.” És ezekkel a kis trükkökkel, érdemes másnap felkelni.

„A családom hívná:„ Megérintettem a labdát. ” És hogy volt? ” Fájott, de megérintettem a labdát! ” Vissza Londonba először, majd a következő Oviedóba, India, most ötéves, és Enzo, nyolc éves, idősödött. „A gyerekek évente háromszor cserélték az iskolát, és még azt sem tudtuk, hogy megéri-e. Egy éjszakára hazaértem, a következő napon pedig már azt mondták: „Papi, te ismét távoztok, nem igaz?” Normálnak látták, és ez megölt engem. De nekik is megtettem, mert a fiam is őrült futballban fut. ”

Cazorla rámutat; nehezen lehet újra meghúzni az egyik karján található hegbe.Az alatti pályán Enzo lövése a poszt felé lök. – Azt mondta nekem: “Nem fogsz többé játszani?” – kérdezte Cazorla, és az arcát fújta. „Igen, igen, természetesen játszani fogok.” „Az a láb ?! Kicsit furcsának tűnik, ugye. ”Azt mondtam:„ Nos, ez másképp. A legjobb, ha nem nézzük túl sokat. ”Most figyeli, hogy játszok, és nagyon örül, hogy látom őt az állványon.” Facebook Twitter Pinterest Cazorla leleplezése Villarreal játékosként, egy füsttel teli kamrából, a egy bűvész. Fénykép: Villareal CF TV

Az Enzo hátulján egy sárga Villarreal készlet, „Papi 19” található. Apja röviden edzett Alavés ifjúsági csapatánál, de nyárra, 33 éves korában munkanélküli volt. Előszezonban csatlakozott a Villarrealhoz, majd végül aláírta.Cazorla kuncogva magyarázza előadását, és egy bűvész drámai módon megjelenik egy füsttel teli kamrában. “Rejtett voltam: 45 percig egy apró helyiségben, izzadás és a hátam hecho un cristo volt, megfelelő helyzetben” nevetett. “Azt mondtam:” Hé, a bemutató nagyszerű volt, és mindazonáltal nem tudok most szombatot játszani. “”

Ehelyett ő kezdte, és azóta minden játékot. Fájdalom van, némi elhúzódó félelem, gyengesége van a bokáján és a test kiegyensúlyozatlansága, az egyik oldalán betöltött súly, de azt mondja: „Nem érzem magam rosszul; Optimista vagyok. ”Egyéves szerződése van opcionális másodperccel, de nincs terve:„ Csak játssza a következő játékot, majd próbálja meg játszani a következőt. ”És tedd mindaddig, amíg csak tud. Vitathatatlanul a Villarreal legjobb játékosa.Az, hogy nem tudok elbúcsúzni az Emirates-ben játszott játékról, úgy tűnik, mint egy tövis

Lehetséges, hogy nem volt az Arsenallal? “Nem, nem akarták” – mondja. „Nagyon jó volt, nagyon őszinte. Az ötlet az volt, hogy megcsináljam az Arsenalban, amit végül itt tettem. Tudtam, hogy bárki, aki aláír, engem látnia kell: senki nem ad neked szerződést. Előszezonban az Arsenallal, hadd lássanak engem, aztán mind döntünk. De nem tudtak várni a csapat véglegesítésére. Azt mondták, hogy bármilyen módon segítenek, különben tudnának. Megértettem, tiszteltem. Örökké hálás vagyok.

„Az emberek ott szeretnek, és mindig kapcsolatban állok az Arsenallal, annyira szeretettel. Nem tudtam elbúcsúzni az Emirates-ben játszani, olyan, mint egy tövis az én oldalamban.Ha el kellett volna mennem, azt akartam, hogy a szurkolók előtt álljanak.

Őt meghívták az Arsenal Legends meccsenre a szombati Real Madrid Legends ellen. Játszani? Kivéve, azaz április egyik este, amikor az Emirates pályán „edzett” az Európa Liga elődöntője előtt az Atlético Madriddal. Nosztalgia volt a kérésében. „Megkérdeztem, hogy tudok-e, mert nem tudtam, hogy újra játszani fogok-e. Valójában nem sok volt: négy kör, kissé csöpög, de csak újra ott lenni a fűben, hogy érezni a tömeg melegét, nagyon kedves volt. Gondolkodni: ‘Veszek valamit magával, még akkor is, ha nem járok újra.’ ‘De Santi Cazorla újra játszott.